CD Recensies

FROIDEVAUX: WERKEN VOOR FLUIT, FAGOT EN PIANO

Froidevaux: ‘Les Pléiades’; ’La flûte magique’; ‘Pastorale’; ‘Méditation’; ‘Chaminie’; ‘Mais… c’est le jolie moi de mai!’; ‘Passage’. Fabienne Sulser Erismann (fl), Edwin Erismann (fag), Anne-Marie Aellen Tschurr (piano). Gallo CD 1246 (79’02”). 2007
 
In de Griekse mythologie bestand de sterrengroep De Pleiaden uit de zeven zusters      die bevriend waren met de maangodin Artemis. Het gaat om Alcyone, Celaeno, Sterope, Electra. Merope. Taygeta en Maya Ze schitteren in heldere nachten aan de hemel, al zijn er apart maar zes zichtbaar. Ze vormen wel een hec ht team van specialisten die weten hoe je moet samenwerken.
De Zwisterse componist Jean Froidevaux (1933) eert hen in een reeks karakteristieke portretten voor fluit en piano.
In dezelfde bezetting klinken de acht deeltjes uit La flûte magique die niets met Mozarts toverfluit te maken hebbe maar de titels dragen van ‘Il était une fois’, ‘Daphne charme les nymphes’, ‘Papillon danse’, ‘Le bon berger’, ‘L’oiseau bleu’, ‘Le joueur de flûte de Hamelen’, ‘Pan et Syrinx’ en ‘Radha et Kriskna’. Eveneens muziek met karakter en heel vers chillende expressie.  ‘Pastorale’, ‘Méditation’ en  ‘Mais… c’est le jolie moi de mai!’ zijn eveneens voor fluit en piano, maar ‘Chaminie’ is als uitzondering voor fluit en fagot.
De Zwitserse componist Jean Froidevaux toont zich iemand met een rijke verbeelding die deze weet om te zetten in aardige, meest luchtige, heel beeldende en weinig complexe muziek. Deze wordt door zijn drie landgenoten met smaak en liefde in klank omgezet.
Er moet ook een opname bestaan van zijn ‘Un conte chinois’ uit Le tablo mysterieux de Cheng-Bo.