CD Recensies

FARRENC: VARIATIONS CONCERTANTES; VIOOLSONATES NR. 1 EN 2

Farrenc: Variations concertantes sur un air suisse op. 20 nr. 1-8; Vioolsonates nr. 1 op 37 en 2 in A op. 38. Danielle Orlando en Linda di Carlo. Brilliant Classics 95922 (60’33”). 2020
 
Mijn kennis van de muziek van de Franse Louise Farrenc (1904 - 1875) is gering, maar gestaag groeiende en daarmee ook mijn waardering. Symfonieën, Ouvertures, Strijkkwartetten en wat Pianowerken van haar zijn op cd ontsloten.  Wat ik daarvan heb gehoord, beviel me goed want het is muziek met stijl en karakter, maar vooral ook met een typische panache. Je vraagt je af, of ze niet bekender zou zijn geworden als ze Louis had geheten. (Eigenlijk gaat het om Jeanne-Louise Dumont die pas door haar huwelijk Farrenc ging heten).
Door de nieuwe opname kunnen we haar beter leren kennen aan de hand van deze niet zo lang na elkaar tussen 1836 en 1849 gecomponeerde drie werken. Schumann was vol bewondering over het bondige 10’44” durende variatiewerk waarover hij opmerkte: ‘Het is zo zeker van vorm, zo logisch in zijn ontwikkeling dat men zich wel moet overgeven aan zijn bekoring, vooral omdat er een romantische sluier over ligt’. De beide Vioolsonates hebben eenzelfde kaliber.
Deze subtiel uitdagende muziek is in zeer goede handen bij de Italiaanse pianiste Danielle Orlando, die verder concertmeester is van het Ensemble I Solisti Aquilani en haar trouwe partner Linda di Carlo. Alternatieven zijn er niet.