Franck: Hulda FWV. 49. Megan Miller (s, Hulda), Irina Jae Eun Park (s, Swanhilde), Joshua Kohl (t., Eiolf), Anja Jung (a., Hulda’s moeder), Jin Seok Lee (bs, Aslak) e.a. met het ensemble van de Opera Freiburg en het Freiburgs filharmonisch orkest o.l.v. Fabrice Bollon. Naxos 8.660480/2 (3 cd’s, 2u., 42’04”). 2020
Tussen 1879 en 1885 werkte César Franck aan zijn opera Hulda in vijf aktes die tijdens zijn leven nooit is uitgevoerd en meer dan een eeuw moet wachten voordat deze in Londen op het toneel kwam in 1994. Het door een Noors toneelstuk over een middeleeuwse legende geïnspireerde tamelijk Wagneriaanse werk kreeg wel in verkorte vorm een opvoering in Monte Carlo in 1894. Veel was daarbij te danken aan Vincent d’Indy.
Waar gaat het om? Een vrouw (de uit IJsland komende Hulda) verliest in Noorwegen alles. Haar moeder wordt gedood, haar volk wordt uitgemoord, ze wordt uit haar land verdreven en zou onder dwang een huwelijk moeten sluiten. Maar ze verweert zich en uit haar vernedering groeien haar wraakgevoelens. Helaas volgt tot slot nog meer geweld tot ze eindelijk zelfmoord pleegt door zich van een rots in zee te storten.
Dit alles op basis van het drama Halte-Hulda van de Noorse schrijver Bjørnstjerne Martinius Bjørnson. Charles Grandmougin leverde het libretto voor dit drama dfat zich in de elfde eeuw afspeelt.
In 1960 maakte Vittorio Gui de eerste opname van Hulda en onlangs ontdekte Fabrice Bollon de opera en zag in de autograaf dat destijds bij de première een paar scènes waren geschrapt. Op zijn aanraden werden die door de Parijse muziekuitgever Éditions Choudens in ere hersteld zodat Francks ‘Grand Opéra’ weer compleet is.
Het werk is heel afwisselend met martiale massascènes en lyrische aria’s en duetten, met name die van Hulda en Eiolf. Als geheel heeft het werk een melancholieke, elegische ondertoon. Verrassend is het om een saxofoonkwartet te horen begeleiden in de aria ‘Le choeur des pècheurs’.
Met lokale krachten komt Fabrice Bollon tot een behoorlijk goede uitvoering. Bezwaar is wel dat het om een zaalopname gaat die onontkomelijk vergezeld gaat van veel storende bijgeluiden. Maar een alternatief is er niet.