CD Recensies

FISCHER, M.G.: PIANOKWARTET; SEXTET

Fischer, M.G.: Pianokwartet op. 6; Sextet (Beethovens Pastorale). Parnassus Akademie. MDG MDG 603.2221-2 (67’39”). 2021
 
Michael Gotthard Fischer (1773 - 1829) was in de eerste plaats organist in het Duitse Erfurt, maar componeerde daarnaast niet alleen vele orgelwerken met Nachspiel op. 9 als een der bekendste, maar ook talrijke vocale werken (o.a. het Evangelische Choral-Meldienbuch) en kamermuziek voor verschillende bezettingen, waaronder beide hier voor het eerst opgenomen composities.
Bij de vermelding van de cd inhoud achterop de cd staat abusievelijk vermeld ‘Quartet for piano, violin and violoncello’ terwijl het om een Pianokwartet met ook een partij voor de altviool gaat. Een mooi werk trouwens dat de vergelijking met Mozarts Pianokwartetten goed doostaat.
Interessanter is echter de reductie die Fischer kort na het ontstaan maakte van Beethovens Symfonie nr. 6 voor 2 violen, 2 altviolen en 2 celli. Natuurlijk mist men nod de belangrijke blazerspartijen, maar de essentie van het werk bleef intact.
Het Parnassus Akademie bestaat uit Julia Gallic en Tvrtko Galic (v), Madeleine Przybil (va), Bertram Jung (va), Michael Groß (vc), Hugo Rannou (vc) en Johann Blanchard (piano) zorgt voor gave, goed geïnformeerde en levendige uitvoeringen van beide composities die voor het begin van een welkome voortzetting van de Michael Fischer discografie zorgen.
Zijn ’Nachspiel’ is te vinden in een orgelrecital van Rainer Goede (Mitra 16.350), zijn Orgeltrio op. 10 in een recital van Jan Kleinbussink (Tulip Records TURE 185004).