CD Recensies

FAGERLUND: KAMERMUZIEKWERKEN

Fagerlund: ‘Oceano’ voor viool, altviool en cello, ‘Fuel’ voor klarinet, cello en piano; ‘Transient light’ voor hoorn, viool, cello en piano; Klarinetsonate; ‘Scherzic’ voor altviool en cello; Strijkkwartet nr. 1 ‘Verso l’interno’. Minna Pensolaand (v), Atte Kilpeläinen (va), Tomas Djupsjöbacka (vc), Christoffer Sundquist (kl), Paavali Jimppanen (piano), Herve Joulai (hrn) van Meta4. BIS SACD 2324 (70’33”). 2020
 
Het is nuttig nu ook eens de Finse componist Sebastian Fagerlund (1972) te leren kennen van zijn kamermuziekkant nadat we een aantal orkestwerken op cd konden beluisteren. Een aantal zeer diverse werken wordt aan de orde gesteld. Het Strijkkwartet nr. 1 is hier het vroegste werk uit 2007, ‘Scherzic’ ontstond in 2008, ‘Fuel’ is uit 2010, ‘Oceano’ en de Klarinetsonate zijn uit 2011 en ‘Transient light’ uit 2013.
Het Strijkkwartet nr. 1 heeft 6 delen: ‘Prólogo, tranquillo’, ‘Danza 1 Feroce en 2 Agitato’, ‘Mesto’, ‘Agitato capriccioso’ en ‘Epilogo tranquillo’.
Wie tot de gelukkigen behoorde heeft een keer het tweedelige ‘Oceano’ (’Sonore’ en ‘Agitato’) kunnen horen tijdens een optreden van Emma Roijackers (v), Martin Moriarty (va) en Amke de Vries (vc) 
‘Fuel’ telt zes delen, miniaturen, waarvan twee met de aanduiding ‘molto ritmico e meccanico’.
Het Strijkkwartet nr. 1 heeft 6 delen: ‘Prólogo, tranquillo’, ‘Danza 1 Feroce en 2 Agitato’, ‘Mesto’, ‘Agitato capriccioso’ en ‘Epilogo tranquillo’. ‘Transient Light’ is opgedragen aan hoornist Herve Joulai.
In tegenstelling tot wat men waarschijnlijk verwacht, gaat het om heel treffende, meteen goed in het gehoor liggende verhalende muziek die wel is omschreven als een mengeling van magisch realisme en surrealisme. Gemeen hebben de composities dat ze duidelijk laten horen hoezeer de componist een stevige greep heeft op de mogelijkheden die de gekozen instrumenten hem bieden. Professionaliteit spreekt dus zowel uit de schrijfwijze van de composities als uit de vertolking daarvan.