CD Recensies

FARWELL: KAMERMUZIEKWERKEN

Farwell: Strijkkwartet ’The Hako’ op. 65; Indiaanse liederen op. 32 nr. 1-3; Indiaanse liederen op. 102. ‘Pawnee horses’ nr. 1 en 2; ‘Pawnee horses’ uit Mesa and plain op. 20’; ‘Navajo oorlogsdans’ op. 29/2; ‘Dawn’ Fantasie over 2 Indiaanse thema’s op. 12; ‘Impressions of the Wa-Wan ceremony of the Omanas’ op. 21 nr. 1-8. Emanuele Arciuli (piano) en William Sharp (b) en het Dakota strijkkwartet. Naxos 8.5559900 (52’41”). 2021

De Amerikaanse componist Arthur Farwell (1872 - 1952) behoorde tot de belangrijkste pleitbezorgers van de Amerikaanse muziek in de beginjaren van de twintigste eeuw. Behalve dat hij vooral Indiaanse muziek in zijn werken integreerde, gaf hij daar lezingen over en voerde de muziek uit. Hij vestigde en runde de Wa-Wan (zing voor iemand) Press van 1901 tot 1912 en publiceerde nieuwe werken van Amerikaanse componisten met de nadruk op het Indiaanse. Hij vond het de democratische plicht van Amerikanen van Europese afkomst om de muziek van de verdreven autochtone bevolking te leren begrijpen en uit te voeren. Maar hij kreeg ook de bijnaam ‘Amerika’s meest verwaarloosde componist’ omdat hij na zijn dood snel werd vergeten vanwege zijn destijds controversiële praktijken. 

Om hem onder een breder publiek bekend te maken, nam Lisa Cheryl Thomas als eerste een stel Pianowerken van hem op (Toccata TOCC 0126) uit 2011 en is er nu deze Naxos cd met een selectie uit zijn kamermuziek en pianocomposities. Het is interessant om te ervaren hoe de Indiaanse melodieën zijn verwerkt al zijn niet alle composities even boeiend. Aan de vertolkers ligt dat niet en zijn zorgen er in ieder geval voor dat iets van Farwell te horen is nu.