CD Recensies

FIOCCO: LAMENTATIONES HEBDOMADEA SACRAE

Fiocco: Lamentationes hebdomadea sacrae. Greta de Reyghere (s), Jan van der Crabben (b) met Groupe C o.l.v. Thomas Luks. Et’cetera KTC 1302 (55’56”). 2003
 
De Vlaamse barokcomponist Joseph Hector Fiocco (1703 - 1741), zoon van een Italiaanse vader, was van 1731 tot 1737 werkzaam als organist en koorleider in de kathedraal in Antwerpen. Hij overleed reeds op 38-jarige leeftijd. In  zijn composities volgde hij de Italiaanse stijlen. In zijn Lamentationes hebdomadae sacrae (de Oud Testamentische Klaagzangen van Jeremias) valt een zekere overeenkomst te ontdekken met het milde expressieve idioom van Pergolesi. Affecten worden met een zekere terughoudendheid getoond en worden solistisch alleen, maar wel zeer effectief door een sopraan en een bariton vertolkt.
In de begeleiding valt vooral het grote aandeel van de celli op. Verder is er een omvangrijke continuogroep. Dat instrumentale geheel bestaat in dit geval uit Elena Andryev (vc), Manuel de Grange (aartsluit), Alain de Rijckere (fag), Gary Cambier (violone) en Ewald Demeyere (orgelpositief).
Ze gaan heel fijnzinnig en toegewijd met het werk om. Greta de Reyghere schittert met een jeugdig klinkende sopraan die heel mooi kan nuanceren en bariton Jan van der Crabben die pas in het laatste gezang aan de beurt komt plaatst het klagende, maar tevens manende aspect van zijn partij op de voorgrond. Haast niet hoog genoeg kunnen we het virtuoze, gedifferentieerde cellospel van Thomas Luks waarderen en de leden van Groupe C begeleiden met groot engagement.
Fiocco schreef ook een behoorlijk aantal Petits motets. Daarvan bestaan ook opnamen die misschien als vervolg de moeite waard zijn. Reinoud van Mechelen behoort tot de zangers die deze opnamen op (Musique en Wallonie MEW 1682) uit 2016.