CD Recensies

FRERICHS: PIANOCONCERTEN NR. 1 EN 2

Frerichs: Pianoconcerten nr. 1 en 2 ‘Eternal variating alternations’. Rembrandt Frerichs met het Alma kwartet, Dominic Seldis (cb) en Vinsent Planjer (slagw). TRPTK TTK 0088 (60’00”). 2021
 
In 2016 werkte de Nederlandse jazzpianist en componist Rembrandt Frerichs (1977) mee aan het cd programma ’Normal gets you nowhere’ met sopraan Klaartje van Veldhoven en blokfluitist Erik Bosgraaf (Klaartje van Veldhoven KV 2017-1) en in 2019 aan het programma ‘The zoo’ met violiste Merel Vercammen, celliste Maya Fridman, saxofonist Ties Mellema, pianist Tobias Borsboom en sopraan Bernadeta Astari (TRPTK TTK 0042) en hij maakte met zijn trio ook opnamen bij Channel Classics en Just Listen Records.  Nu verschijnt zijn eerste cd met eigen werk en een eigen optreden als componist en solist.
In het persbericht dat deze cd vergezelt, staat vermeld dat Frerichs vooral graag improviseert. Daartoe werkt hij in dit geval van zijn twee klein bezette Pianoconcerten met een ‘black page’ met voorgeschreven noten voor de strijkers (de leden van het Concertgebouworkest Marc Daniël van Biemen en Benjamin Peled (v), Jeroen Woudstra (va) en Clément Peigné van het Alma kwartet) en laat hij zich met slagwerker Vinsent Planjer inspireren door het moment. Dan laat hij zijn royale fantasie de vrije loop. De concerten zijn op verzoek van de leden van het Concertgebouworkest geschreven.
Pianoconcert nr. 1 heeft 8 deeltjes met titels als ‘Textures and registers’, ‘Bohemia theme’, ‘Elasticity’, ‘A wind invisible sweeps us through the world’ en ’Blue pencilled outlines’, Pianoconcert nr. 2 is conventioneler vierdelig. 
Dat werkt al luisterend tot heel geanimeerde en verfrissende jazzgetinte resultaten vol vaart en verve.
Het is verder in maart en april 2022 ook mogelijk Frerichs met deze werken ‘live’ te zien en te horen. Op internet is te zien wanneer en waar.