CD Recensies

FRANCAIX, MUSIQUE POUR LE PLAISIR

Françaix: ‘Musique pour le plaisir’. Divertimento voor hobo, klarinet en fagot, Kwartet voor althobo, viool, altviool en cello, Sextet voor 5 houtblazers en hoorn, Trio voor hobo, fagot en piano. Karolina Stalmachowska (h, ah), Bartosz Pacan (kl), Tomasz Zymla (baskl) Krzystof Fiedukiewicz (fag), Malgorzata Wasiucionek (v), Maria Shetty (v), Konrad Bargiel (vc), LutosAir kwintet, Dagmara Niedziela (p). DUX DUX 1808 (59’55”). 1017/20
 
De Franse componist Jean Françaix (1912 – 1997) was nooit te betrappen op treurige muziek, want hij componeerde om te behagen en te vermaken. Zijn muziek behoort tot een bijzondere tak van het neoclassicisme, waartoe hij als tiener werd aangezet door Ravel. Hij studeerde bij Nadia Boulanger die hem tot haar beste leerlingen rekende. Zijn muziek is zo vloeiend en eist zo weinig van de luisteraar dat hij daardoor helaas wat te weinig aandacht krijgt. Zijn zestien balletten – waaronder ‘La dame aux camélia’s’ naar Dumas – zouden best wat meer populariteit kunnen gebruiken.
Het Divertimento is uit 1947, het Kwartet uit 1970, het Sextet uit 1991 en het Trio uit 1994. Al deze werken hebben iets heel persoonlijks en dat wordt ook goed naar voren gebracht.
De Poolse musici die zich hier op initiatief van hoboïste Karolina Stalmachowska voor hem inzetten, hebben dit heel goed begrepen.  Ze heeft zich daartoe omringd met musici die in dezelfde geest meespelen en inderdaad voor een luchtige, frivole en heel onderhoudende visie zorgen. Ook ontbreekt het niet aan verfijning.