CD Recensies

FRANCAIX: KLARINETCONCERT E.A.

Françaix: Klarinetconcert; ‘Tema con variazioni; Trio voor klarinet, altviool en piano. Dimitry Ashkenazy (kl), Ada Meinich  (va), Bernd Glemser (p) en Yvonne Lang (p) met het Cincinnati Philharmonia orkest o.l.v. Christoph-Mathias Müller. Paladino PMR 0074 (55’52”). 1995/2016
 
Er was in de twintigste eeuw in Frankrijk geen componist die vrolijker werken voor blazers scheef dan Jean Françaix. Deze cd illustreert en bewijst dat. Elk van die werken is zo goed passend en bekoorlijk. 
Op deze cd speelt de klarinet de hoofdrol en die rol wordt hier vervuld door een van de beste huidige klarinettisten, Dimitry Ashkenazy, de zoon van pianist Vladimir. Alles klinkt precies zoals het op zijn plaats hoort. Heel vlotte delen (allegrissimo, prestissimo, scherzando) naast wat melancholieke langzame, soms helaas ook wat eentonig, maar dat ligt niet aan de uitvoerenden.
Humor kijkt ook vaak om de hoek. Zowel het Concert als de Variaties werden al in 1995 opgenomen, het minder bekende Trio volgde in april 2016. Net als Ashkenazy genieten altvioliste Ada Meinich en pianist Bernd Glemser van de door jazz beïnvloede acrobatiek in dit werk.