CD Recensies

FLAMMER: INTERFERENZA E.A.

Flammer: Interferenza mente sovrapposizione; Das erschwiegene Wort…. ausgeweitet. Resp. Werner Selge (vc) en Yuko Suzuku (pc) met het SWR symfonie orkest o.l.v. resp. Lothar Zagrosek en Olaf Henzold. NEOS 10803 (73’35”). 1990/5 

Ooit bezaten de grootste maatschappijen uit de muziekindustrie bij wijze van prestigeproject exclusieve series met de modernste, vaak experimentele muziek. Daarvan is al lang geen sprake meer. Met die industrie in crisis zijn we aangewezen op eigenzinnige, kleine labels die met behulp van sponsors (in dit geval de Spaanse Fundación BBVA) gebruik maken van materiaal van bepaalde omroepen, die nog wél in staat zijn om zich aan experimentele muziek te wijden.

Op dit gebied is de Süd West Funk uit Baden-Baden (mogelijk door de aloude connectie met het Donaueschingen festival) altijd een sterke promotor geweest. Bovendien beschikt die omroep over een experimenteerstudio vol elektronica.

Daarvan maakt Flammer (1949) dankbaar gebruik in het eerste, lange opdrachtwerk (50’21”) op deze plaat. Of het gedurende die hele duur blijft boeien is een persoonlijke kwestie.

Interessanter is in wezen het tweede stuk, waarin de Japanse Yuko Suzuki als een soort instrumentale evenknie van Evelyn Glennie in de slagwerkkeuken beweegt. De opname getuigt van een goede balans met mooi uitgelichte details en geeft een goed totaalbeeld.