CD Recensies

FRESCOBALDI: MADRIGALEN

Frescobaldi: Primo libro di madrigali, Il. Concerto italiano o.l.v. Rinaldo Alessadrini. Opus 111 OPS 30-133 (52’28”). 1995

 

Er ligt een mooi verhaal als achtergrond bij deze compositie. Toen Frescobaldi met de Italiaanse kardinaal waarbij hij in dienst was in 1608 Antwerpen bezocht, bestelde een plaatselijke muziekuitgever zijn eerste en enige band madrigalen bij hem. Op tijdgenoten lijkt deze muziek weinig indruk te hebben gemaakt en de muziek werd nooit herdrukt, raakte ook bedolven onder de schat aan klavecimbel- en orgelmuziek die Frescobaldi leverde.

Nader onderzoek leerde dat aan het enig bewaarde afschrift één stem ontbrak om het nog erger te maken. Gelukkig veranderde dit met de ontdekking van een complete bundel afschriften in een privéverzameling en Alessandrini ondernam de nobele taak om niet alleen de muziek opnieuw uit te geven, maar ook om deze uit te voeren.

Wie vertrouwd is het de Italiaanse muziek uit die tijd in het algemeen en met die van Monteverdi in het bijzonder zal zich onmiddellijk thuis voelen in dit materiaal: 21 5-stemmige madrigalen voor koor en instrumentaal ensemble. De vocalisten onder Alessandrini zingen meeslepend en virtuoos, soms – maar niet voortdurend – gesteund door continuo instrumenten. Een kernachtig, maar ook ontroerend resultaat is het gevolg. Een fijne aanwinst naast ongeveer gelijkwaardig moois van Gesualdo en Monteverdi.