CD Recensies

FRANCESCONI: PLOT IN FICTION E.A.

Francesconi: Strijkkwartet nr. 3 Mirrors; Plot in fiction; Studio sulla memoria nr.3 ‘Riti neurali’; Studio sulla memoria nr. 1 ‘Richiami’. Arditti kwartet c.q. Marieke Schut (hobo, althobo) met het ASKO ensemble, Irvine Arditti (v) met het ASKO ensemble o.l.v. Jonathan Nott en ASKO ensemble o.l.v. Guido Maria Guida. Montaigne MO 78203-2 (63’52”). 1990/4

 

Dat Luca Francesconi (1956) uit de school van Stockhausen en Berio komt, heeft tot minstens zulke vruchtbare composities geleid als bij zijn negen jaar oudere Italiaanse collega  Sciarrino. De hier bijeengebrachte werken tonen dat Francesconi over een uitgesproken persoonlijke stijl beschikt die met dramatisch en heel muzikaal effect klanken weet te scheppen.

Van zijn tot nu toe vier strijkkwartetten is hier het derde vastgelegd dat in geen betere handen kan zijn dan bij het Arditti kwartet. In dit werk worden bepaalde gedachten telkens van een andere kant (gespiegeld) bekeken, onderbroken door contrasterende ideeën.

Als ex-hoboïst is het bijvoorbeeld niet moeilijk om zeer onder de indruk te raken van wat Marieke Schut met haar hobo en haar althobo in 9’40” samen met 11 andere instrumentalisten aan het uithoudingsvermogen oprekkende virtuositeit demonstreert in Plot in fiction, een werk vol jeugdige verve en met elkaar overlappende melodische processen.

De beide tot Studio sulla morali behorende werken zijn een soort danig complexe rapsodieën voor solist en 10-koppig ensemble. Muziek die vrij kantig is, maar vol energie steekt en die energie is verdeeld over een aantal niet veel samenhang vertonende gedachten. Maar dankzij een mooie frasering ontstaat er in elk geval wat boeiends uit de opeengestapelde klanken.

We mogen rustig aannemen dat de uitvoeringen vrij dicht het optimaal mogelijke bereiken.