CD Recensies

FUX: ORATORIUM GERMANICUM DE PASSIONE

Fux: Oratorium germanicum de Passione. Alois Mühlbacher, Simon Boden, Jakob Kritzinger, Markus Miesenberger, Matthias Helm met Ars antiqua Austria o.l.v. Gunar Letzbor. Pan Classics PC 10284 (62’05”). 2012

 

Dat dit lang verloren gewaande werk via een handgeschreven manuscript uit de abdij Kremsmünster en een ten onrechte aan Caldara toegeschreven partituur uit de abdij Ottobeuren zijn weg terug in de muziekpraktijk. In 1731 schreef Fux als waarschijnlijk eerste deze Duitstalige passiemuziek voor het Weense hof in een van zijn laatste werken. 

Librettist Heinrich Rademin gebruikte de mythe van Andromeda en Perseus als allegorie voor de passie van Christus. De dochter Andromeda moet boeten voor de zonden van mieder Cassiopeia en wordt tenslotte door Perseus verlost en tot echtgenote uitverkoren. De Christelijke duiding hiervan is dat de menselijke zonden worden vergeven door Jezus’ dood en diens huwelijk met de menselijke ziel. Het slotkoor wijst daar duidelijk op. 

Gunar Letzbor nam het met drie jongensstemmen uit het Sankt Florian jongenskoor, een tenor en een bas/bariton met zijn ensemble Ars antiqua Austria als eerste op. Van Letzbor weten we dat hij op dit gebied momenteel een der grootste specialisten is en het zal daarom niet verbazen dat zijn realisatie zo’n voortreffelijke indruk maakt.