CD Recensies

FRANÇAIX: PIANO CONCERTINO E.A.

Françaix: Les malheurs de Sophie; Pianoconcertino; Les bosquets de Cythère. Philippe Cassard (p) met het Ulster orkest o.l.v. Thierry Fischer. Hyperion CDA 67384 (57’29”). 2002

 

Voor vele muziekliefhebbers die op muziekconserven waren aangewezen, zal de kennismaking met het in 1932 geschreven Concertino van Françaix hebben plaatsgevonden via Kathleen Long en Martinon (Decca, Naxos, 1954) of Margrit Weber en Ferenc Fricsay (DG, 1955). Dochter Claude maakte er in 1964 ook een opname van met Dorati (Mercury). 

Een goede, nieuwere opname was dus dringend gewenst en afgezien van een paar andere heeft deze op Hyperion het grote voordeel dat het werk met louter andere van de Franse componist is gecombineerd. Philippe Cassard lijkt de juiste geest te hebben voor dit speelse werk; hij kiest meteen een pittig tempo voor het korte begin presto dat hij scherp articuleert. De resterende delen klinken charmant en fijnzinnig en de grillige finale is een volgend hoogtepunt.

Les bosquets de Cythère (1946) had een ballet kunnen zijn, maar werd een suite van zeven walsen. Aphrodite werd volgens de legende op het eiland Cythère geboren en wordt hier met aanstekelijk sensueel plezier gevierd. Dat begint met een uitgelaten, galante ‘Introduction à la vie joyeuse’.

Het ballet Les malheurs de Sophie (1933) schetst de tegenspoed van de zich slecht gedragende driejarige Sophie en haar twee jaar oudere neefje Paul. Ook hier wordt wat wild te erk gegaan, maar er zijn ook duidelijk treffende momenten die laten horen dat de componist veel sympathie had voor Sophie.

Liefde voor de materie, een elegante aanpak en veel zorg voor het detail kenmerken de interpretaties.