Grainger: Suite In a nutshell; Train music; Country gardens; Bewerking ‘La vallée des cloches’ uit Ravels Miroirs; A Lincolnshire posy; Bew. van ‘Pagodes’ uit Debussy’s Estampes; The warriors. Birmingham symfonie orkest o.l.v. Simon Rattle. EMI 556.412-2 (69’52”). 1996
De Australisch/Amerikaanse componist Percy Grainger (1882-1961) was een eenling in de muziek. Ondanks zijn vriendschap met Grieg en Delius hoort zijn muziek niet bij een bepaalde school, richting of traditie en hoewel hij zijn leven sleet in Australië en Amerika (hij werd geboren in Melbourne en stierf in White Plains, N.Y.) werd hij geïnspireerd door Noord-Europa.
Naast zijn dubieuze, feitelijk verwerpelijke ideeën over de superioriteit van het Duitse ras, zijn zelfverklaarde voorkeur voor ruige seks en een atletische benadering van de piano, wordt Grainger vooral herinnerd omdat hij volksliedjes aan de vergetelheid ontrukte en vanwege zijn beheerst anarchistische benadering van muziek in het algemeen.
Zijn bekendste werk, Country gardens, is feitelijk een bewerking van een oude morrisdans en ook andere arrangementen van bijvoorbeeld Irish tune from Country Derry (algemeen bekend als ‘Danny boy’) en het zeemanslied Shallow Brown zijn beroemd geworden.
Met zoveel miniaturen op zijn naam (zij n langste werk, The warriors, duurt net geen twintig minuten) is het lastig om een representatief stuk te kiezen. De vierdelige suite In a nutshell doet zijn titel eer aan en raakt het beste wat Grainger kenmerkt. Het is het titelstuk van een gewoonweg prachtige cd met Graingers muziek.
Hier vinden we de essentie van zijn eigenzinnige stijl met verfrissend krachtige bijdragen als ‘Arrival platform Humlet’ (geneurie op het perron terwijl je op de trein wacht) en ‘The gum-suckers march’ (dat zijn Australische wortels verraadt. Gelukkig zijn ook Country Gardens en The Warriors present naast wat handige Debussy- en Ravel bewerkingen. Rattle op zijn best.
Meer, mogelijk de complete werken van Grainger zijn te vinden op een negentiental (!!) cd’s van het BBC filharmonisch orkest o.l.v. Richard HIckox (Chandos CHAN 10638 en een uittreksel daarvan op CHAN 9584). Daaronder het populaire ‘Londonderry air’.