CD Recensies

GADE: STRIJKSEXTET; PIANOTRIO

Gade: Strijksextet in Es op. 44 met eerste versie deel 1; Pianotrio in F op. 42. Ensemble Midtvest. CPO 777.164-2 (62’23”). 2013

 

Het oeuvre van Niels Gade in vrij omvangrijk met bijdragen in menig genre (orkestraal, concertant, kamermuziek, instrumentaal, vocaal en zelfs balletmuziek. CPO heeft nu het initiatief te nemen om alle kamermuziek waaraan strijkers deelnemen vast te leggen en met deze cd start dat programma, waarin we dus ook bijvoorbeeld een paar strijkkwartetten, wat losse delen strijkkwartet, het octet en het kwintet mogen verwachten. 

Het moois beluisterd hebbend, verbaast eigenlijk dat de componist in 1863 moeite zou hebben gehad met het eerste deel van het sextet. Zozeer zelfs dat hij het door een volledig nieuw deel verving. Het is boeiend om hier beide versies te horen. 

Het gaat om een grootschalig werk met Noordduitse Brahmsiaanse ondertoon, maar ook dicht bij Mendelssohn in de luchtiger en Schumann in de romantischer momenten. 

De uitvoeringen door leden van het Berlijns filharmonisch octet (MDG 308-1102-2) en het Johannes Ensemble (Kontrapunkt 32121) zijn bepaald niet beter geslaagd dan deze volbloed geëngageerde Scandinavische.

Het door violiste Karolina Weltrowska, cellist Fredrik Schøyen Sjolin en Martin Qvist Hansen bestaande trio ontfermt zich over op. 42 - het enige werk van de componist in deze vorm - en doet dat op een met name van de kant van de pianist zo’n levendige manier dat het werk wordt ontdaan van alles wat naar salonmuziek smaakt. Mooier opnieuw dan wat het Kopenhaags trio (Kontrapunt 32077) laat horen.