CD Recensies

GLASS: CELLOCONCERT NR. 1; SLAGWERKCONCERT

Glass: Celloconcert nr. 1; Slagwerkconcert Concerto fantasy. Resp. Julian Lloyd Webber (vc) en Evelyn Glennie, Jonathan Haas (slagw) met het Liverpool filharmonisch orkest o.l.v. Gerard Schwarz. Orange Mountain Music OMM 014 (55’14”). 2003

 

Philip Glass schreef zijn eerste celloconcert in 2001 en ging daarna snel en onverwacht in Beijing of all places in première met Julian Lloyd Webber als solist. Hij had het besteld ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag.

Het werk is prachtig idiomatisch geschreven voor de cello die hiermee een dankbare opgave heeft. Het eerste deel groeit uit een Bach-achtige cadens, het bijna een kwartier lange tweede deel bevat een soepel bewegende cellomelodie tegen een pulserende orkestrale achtergrond en de finale begint ook rustig met een cadens maar die gaat al snel over in razende, felle texturen die naar filmmuziek uit Hollywood klinken. Wendy Sutter heeft het werk een keer in Nederland gespeeld.

De Concert fantasie werd in 1997 geschreven voor Jonathan Haas, die het voor het eerst met Evelyn Glennie uitvoerde. Naar verwachting hameren de beide Safri slagwerkers er stevig op los in typische Glass stijl. Het eerste deel heeft een sterk motorische inslag, in het tweede gaat het er kalmer aan toe en de finale heeft het karakter van een dans. Bij het Safari duo en het plooibare, veerkrachtige orkest uit Liverpool is deze muziek in de beste handen.