CD Recensies

GRANADOS: MARCHA DE LOS VENCIDOS; SUITE SOBRE CANTOS GALLEGOS; TORRIJOS

Granados: Marcha de los vencidos; Suite sobre cantos gallegos; Toneelmuziek Torrijos. Cor Madrigal met het Barcelona symfonie orkest o.l.v. Pablo González. Naxos 8.573263 (54’48”). 2015

 

In 2016 wordt de honderdste sterfdag van Enrique Granados (1867-1916) op 27 juli herdacht. Dat moet een welkome aanleiding zijn om aandacht op de componist te vestigen en meer dan het kleine kringetje van de twaalf Spaanse dansen, de Goyescas (voor piano en als opera) en de 15 Tonadillas opnieuw aan het licht te brengen.

Naxos geeft een fijne voorzet met een aardig drietal onbekende composities. Voorop als een inleidende geste de niet zo pittige Marcha de los vencidos, die vooral het treurige lot van de verliezers van de strijd aanstipt.

De zo’n 21 minuten durende vierdelige, duidelijk lyrische  Suite sobre cantos gallegos uit 1899 is gebaseerd op door Fernando Periquet van tekst voorziene Galicische volksliederen en dansritmen waaraan een koor te pas komt. 

De afwisselende toneelmuziek Torrijos uit 1894 bevat vier korte deeltjes: ‘En la montana’, ‘Allegro’, ‘Morrina’ en ‘Final’.

Naxos belooft gezien de aanduiding Deel 1 meer opnamen in een Granados serie.Pracht initiatief want er valt fonografisch best nog het nodige van de componist te ontsluiten wanneer we zijn repertoirelijst doornemen.Maar dit is gezien de kwaliteiten van uitvoering en opname een goed uitgangspunt voor een fijne muzikale ontdekkingsreis.