CD Recensies

GIORDANI: VIOOLSONATES OP. 4 NR. 1-6

Giordani: Vioolsonates op. 4 nr.1-6. Lina Uinskyte en Marco Ruggeri. Brilliant Classics 95149 (55’12”). 2014

 

Dat Tomasso Giordani (1730-1806) behalve de bekende arietta ‘Caro mio ben’ onder meer ook een negental klavecimbelconcerten op. 23 (Rita Peiretti, Dynamic CDS 428/1-2), een Fluitconcert op. 3 (Jed Wentz, Vanguard 99084) en een stel kwintetten en kwartetten (Astrée, Opus 111 OPS 30-233) componeerde, was bij insiders bekend.

Net als veel Italiaanse componisten uit zijn tijg ging Giordani, van huis uit een organist aan de Cappella Reale om echte successen te boeken naar Londen en Dublin waar hij menige opera en heel wat kamermuziek voor verschillende instrumentcombinaties schreef.

Bij de hier uitgevoerde vioolsonates op. 4 gaat het om tweedelige werken waarbij de keuze voor het toetsinstrument kan worden gewisseld tussen klavecimbel, orgel, fortepiano. Daar maakt Marco Ruggeri dankbaar gebruik van. Aan hem valt trouwens het belangrijkste en interssantste deel van deze werken toe want hij krijgt virtuoze kost in galante stijl met veel snel passagewerk, toonladders, arpeggio’s en loopjes voorgeschoteld.

Deze muziek lijkt wel wat op die van tijdgenoot J.C. Bach die ook in Londen werkzaam was. De vertolkingen door de Litouwse, in Italië werkende violiste en de Italiaanse pianist doen deze werken in stilistisch en speeltechnisch opzicht volkomen recht en zijn ter kennisname interessant.