GILSE, VAN: PIANOCONCERT; VARIATIES OVER EEN SINTERKLAASLIEDJE
CD Recensies - G

Van Gilse: Pianoconcert ‘Drie dansschetsen’; Variaties over een Sinterklaasliedje. Oliver Trendl met het Nederlands symfonie orkest o.l.v. David Porcelijn. CPO 777.934-2 (63’26”). 2014 

 

Over Jan van Gilse (1881-1944) werd meer geschreven dan naar geluisterd, over zijn conflict met Willem Pijper als dirigent van het Utrechts stedelijk orkest bijvoorbeeld.

Maar dankzij David Porcelijn die eerder in Enschede zijn symfonieën nr. 1 en 2 (CPO 777.349-2), 3 Erhebung (CPO 777.518-2) en 4 met de Treurmuziek bij de dood van Tijl Uilenspiegel en de Concertouverture in c (CPO 777.689-2) opnam kunnen we nu ook naar zijn composities luisteren. Zijn destijds bekendste werk, de Prologus brevis, komt beslist ook nog aan de beurt.

In stilistisch opzicht is de muziek van Van Gilse (als leerling van Wüllner en Humperdinck) verwant aan de Duitse laatromantiek en zijn harmonisch idioom is gematigd modern. Fijn dat nu ook bovengenoemde beide, vrij onbekende werken blijvend toegankelijk zijn. De variaties over een Sinterklaasliedje gaan over 'Hoor wie klopt daar kinderen'.

Trendl en Porcelijn en het telkens in moeilijkheden verkerende, want telkens dom van naam veranderende Orkest van het Oosten doen er alles aan om deze muziek optimaal over het voetlicht te brengen.