CD Recensies

GRANADOS: GOYESCAS; ESCENAS POÉTICAS; INTERMEZZO; EL PELELE, CELIS

Granados: Goyescas 1-6; Escenas poéticas 1-2 nr. 1-7; ‘Intermezzo’ uit de opera Goyescas; El pelele (Escena goyesca). Joop Celis. BIS SACD 2122 (77’09”). 2014

 

Net als zijn Spaanse landgenoot Albéniz was Granados een voortreffelijke pianist. Goyescas is zijn meesterwerk uit 1911 en vormt samen met Iberia van Albéniz een sleutelwerk van de Spaanse romantische pianomuziek.

Granados werd geïnspireerd door de manier waarop de schilder Francisco Goya de essentie van Spanje wist te raken. De betreffende zes stukken werden in twee delen gepubliceerd en een zevende, El pelele: escena goyesca werd apart  uitgebracht, maar hoort bij Goyescas.

Deze muziek is bijzonder kleurrijk en bij vlagen bedwelmend in zijn harmonie en sonoriteit. Met aanhoudende melodieuze herhalingen en zeer individuele ritmische patronen. Granados bewerkte de suite tot een opera die voor het eerst in 1916 in de New Yoyrkse Met werd opgevoerd in aanwezigheid van de componist. Helaas werd het Britse schip waarop de componist en zijn vrouw via Liverpool naar huis reisden door een Duitse onderzeeër getorpedeerd, waarbij beiden omkwamen.

Niemand was sinds 1976 beter in haar element in dit werk dan Alicia de Larrocha (Decca 448.191-2). Ze speelt daar met veel vuur en spontaniteit, van de hakkenklikkende ritmes uit ‘El fandango de candil’ tot de betoverend sfeervolle breekbaarheid van ‘Quejas ó la maja y el ruiseñor’, en de grootsheid van ‘El amor y la muerte’.

De in 1958 geboren Nederlandse pianist Joop Celis ontfermt zich deels succesvol over deze materie, zoals in ‘Quejas ó la maja y el ruiseñor’,  de helderheid van ‘Coloquio en lareja’ en ‘El pelele’, maar deels ook wat vlak en te zakelijk zoals in ‘’Los requiebros’ en ‘El fandango de candil’.

De wat makkelijker te interpreteren Escenas poeticas komen hierna op vrijwel ideale wijze tot stand. Luister maar naar ‘Danza de la rosa’, ‘Berceuse’ en ‘Canción de Margarita. Ook de pianoklank is hoogst verdienstelijk. Wie Goyescas wil vergelijken, kan ook nog bij Luis Fernando Pérez (Mirare MIR 138) uit 2011 terecht.