CD Recensies

GUILLEMAIN: SONATES EN QUATUOR

Guillemain: Sonates en quatuor voor fluit, viool, gamba en b.c. in G op. 12/1, in d op. 12/3, in c op. 17/4 en in D op. 17/5. Ensemble Barockin’. Raumklang RK 3304 (56’26”). 

 

Onder de titel ‘Sonates en quatuors ou conversations galantes et amusantes’ biedt het uit Kozue Sato (traverso), Dmitry Lepekhov (v), Pavel Serbin (vdg), Felix Stross (vc) en Francis Jacob (kl) bestaande Ensemble Barockin’ een aardig programma met werken van Louis-Gabriel Guillemain (1705-1770). Een volledige opname van het zestal sonates op. 12 (1743) en het zestal op. 17 (1756) bestaat blijkbaar nog niet, maar deze selectie geeft een goede indruk waaruit de in muziek vertaalde stimulerende conversaties aan het hof van Lodewijk XV uit bestonden.

Guillemain stond bekend als groot vioolvirtuoos en maakt het zijn musici niet al te makkelijk. Opvallend zijn de goede melodische structuur van deze sonates en de vernieuwende speelwijze die ze vergen.

Het is goed dat dit onbekende laat-barokke moois nu voor het eerst door dit internationaal samengestelde ensemble rond de artistieke leiding van de Russische violist Lepekhov erg mooi en geheel volgens de regels van de authentieke uitvoeringspraktijk aan het licht wordt gebracht. Met Guillemain liep het trouwens slecht af want hij werd onder geheimzinnige omstandigheden met zes messteken vermoord.