CD Recensies

GORECKI: GENESIS I

Gorecki: Genesis I op.19/1 ‘Elementi’ (1962); Korndorf: Eerbetoon aan Alfred Schnittke. Goeyvaerts strijktrio. Challenge CC 72713 (47’52”). 2015

 

Op cd kenden we Gorecki’s Genesis II op. 19/2 uit 1962 van het Pools Staats filharmonisch orkest o.l.v. Jan Krenz op Olympia OCD 385. Maar deze ‘instrumentale lederen’ bestaan ook in bescheidener vorm voor strijktrio, Dit werk is het resultaat van enige geleidelijke muzikale zuivering en bevrijding waarbij een nadrukkelijke cis voortdurend wordt verstikt en aangevallen totdat de hele omgeving is verdwenen en er alleen een enkele kale noot in de lucht blijft hangen.

Van de Russische componist Nikolai Korndorf kenden we hier maar weinig. Toch bestaan bijvoorbeeld opnamen van sommige van zijn werken, zoals het door Ivan Sokolov  opgenomen pianowerk Jarilo (Megadisc MDC 7804), het Celloconcert, Triptiek en de Passacaglia met Alexander Ivashkin (Toccata TOCC 0128). Nu kunnen we op aangename manier kennismaken met zijn Eerbetoon aan Schnittke uit 1986. Dat hadden Patricia Kopatchinskaya, Daniel Raiskin en Alexander Ivashkin al in 2001 op Megadisc MDC 7817 vastgelegd, maar ook de realisatie door het Goeyvaerts trio, bestaande uit Kristian Roels (v), Kris Matthynssens (va) en Pieter Stas vc) maakt een heel goede indruk. De titel van hun cd is mooi gekozen: Whispers of Titans.