Grieg: Strijkkwartetten nr. 1 in g op.27 en 2 in F EG. 117 (voltooid door Röntgen); Fuga in f; ‘Andante con moto’ in c voor pianotrio. Jet Röling (p) en het Raphael kwartet. Regis RRC 1279 (78’29”). 1993
Grieg: Strijkkwartetten nr. 1 in g op.27 en 2 in F EG. 117 (onvolledig); Schumann: Strijkkwartet nr. 1 in a op. 41/1. Pedersen kwartet. Capriccio 10476 (75’07”).1994
In 1891 schreef Grieg alleen de beide begindelen van zijn tweede strijkkwartet, schetsen voor de laatste delen liet hij gelukkig na en zijn vriend Julius Röntgen voltooide het werk goed op basis daarvan (het Chilingirian kwartet speelde het werk ook ‘compleet’ in een aanvulling van Levon Chilingirian op Hyperion CDH 55299, maar die is minder bevredigend).
Zelf sprak Grieg ten onrechte wat denigrerend over dit werk dat ‘hij weggooide als een oude Noorse kaas’. De opname van het Raphael kwartet met Ronald Hoogeveen, Ramy Koch, Zoltan Benyacz en Henk Lambooij betekende destijds de cd première en is feitelijk nog steeds een der mooiste.
Het aardige is, dat het Raphael kwartet zulke interessante aanvullingen biedt.Een fuga in f, ooit bestemd voor een ook nooit afgemaakt jeugdkwartet en het andante con moto voor pianotrio dat net als het eerste kwartet uit 1878 is, maar pas in 1978 werd gepubliceerd.
Na een wat ruw begin van het eerste kwartet zijn de vertolkingen door het Raphael kwartet erg geslaagd.
De belangrijkste rivaal is het Pedersen kwartet dat het onvoltooide tweede kwartet uitvoert in zijn rompvorm, maar daardoor wel ruimte biedt aan het verwante eerste kwartet van Schumann. Grote kwalitatieve onderlinge verschillen zijn er niet tussen deze twee uitgaven, maar die van het Raphael kwartet lijkt in programmatisch opzicht het aantrekkelijkst.