CD Recensies

GALLÉS: KLAVECIMBELSONATES

Gallés: Klavecimbelsonates nr. 1-17. Michele Benuzzi. Brilliant Classics 95228 (78’51”). 2015

 

Josep Gallés (1758-1836) was een Spaanse componist die in een overgangsfase van de barok- naar de klassieke stijl drieëntwintig eendelige klavecimbelsonates in binaire vorm naar het voorbeeld van Domenico Scarlatti schreef. Hij gebruikte daarvoor bij voorkeur motieven uit de Spaanse volksmuziek met een vertrouwde, soms verrassende reeks van gitaareffecten, snelle overgangen van majeur naar mineur, arpeggio’s, dansritmen, verrassende modulaties en enharmonische passages bevatten.

Michele Benuzzi vond dit moois in de Biblioteca de Cataluya in Barcelona en maakte als eerste een keuze van zeventien sonates uit deze reeks. Hij speelt ze niet in chronologische volgorde, maar dat doet er eigenlijk niet toe, net zomin als bij Scarlatti en Soler. Hij heeft daarvoor een Detmar Hungerberg instrument dat is gebouwd naar een voorbeeld van Michael Mietke ter beschikking. 

Benuzzi die ook al waardevolle opnamen maakte van klavecimbelwerken van Georg Benda (Brilliant Classics 94433, 6 cd’s) en Christoph Nichelmann (Brilliant Classics 94809, 2 cd’s) kwijt zich gewetensvol en dartel virtuoos van deze aantrekkelijke taak. Wie is gesteld op de sonates van Scarlatti en Soler zal genoegen beleven aan de aardige uitbreiding van dit type repertoire.