CD Recensies

GADE: STRIJKSEXTET, STRIJKKWARTETTEN, PIANOTRIO

Gade: Strijksextet in Es op. 44; ‘Allegro vivace’ (verworpen eerste deel van op. 44); Pianotrio in F op. 42. Ensemble MidtVest. CPO 777.164-2 (62;23”). 2013

 

Gade: Strijkkwartetten in e op. 8 1889, in e 1877; Pianotrio in Bes; Scherzo voor pianotrio in cis. Ensemble MidtVest. CPO 777.165-2 (57’45”). 2013

 

Het is een nobel streven van CPO om de volledige kamermuziek van Niels Gade vast te leggen. Ons staat hierna nog heel wat moois te wachten: onder meer drie vioolsonates, nog twee strijkkwartetten,  novelettes voor trio, een kwintet en een octet voor strijkers, Fantasiestukken voor klarinet en piano en nog wat losse delen.

Interessant is hoe en waarom de componist het in 1863 begonnen sextet een jaar daarop werd herzien door het eerste deel te vervangen door eentje dat met een langzame inleiding begint.Gelukkig bleven beide versies bespaard zodat we ze hier te horen krijgen.

Het pianotrio is het laatste kamermuziekwerk van de componist die enigszins aanknoopte bij de traditie van Mendelssohn enerzijds voor de luchtiger kant van zijn werk en bij Brahms voor de zwaardere. 

Gade’s muziek heeft een hoog melodieus gehalte en het Deense ensemble MidtVest huldigt weliswaar de principes van de historiserende uitvoeringspraktijk, maar speelt op moderne instrumenten. Iets meer lef had het op dramatische momenten mogen tonen, maar er wordt helder en serieus gespeeld wat deze heel toegankelijke muziek veel goed doet.

Tot volledigheid is bereikt, zijn naar schatting nog drie cd’s nodig. Meer nuttige cd premières wachten ons dus.