CD Recensies

GLASS: KOYAANISQATSI (COMPLEET)

Glass: Koyaanisqatsi (13 tracks). Western wind vocal ensemble en Philip Glass Ensemble o.l.v. Michael Riesman. Orange Mountain music 0058 (76’16”). 2008

 

Verwarring is troef rond de opnamen van de film soundtrack bij de film Koyaanisqatsi van Godfrey Reggio uit 1983. Het was zijn eerste filmmuziek en hij maakte er een soort cinematografisch symfonisch gedicht van. Eerder werd de bekorte versie daarvan gerecenseerd (Nonesuch 7559-79506-2). Dan is er de volledie uitgave van Orange Mountain en een nog verder ingedikte op Island 255.626.

Vertaald uit het Hopi luidt de titel ‘Een leven uit evenwicht’. De muziek werd in een van de vruchtbaarste periodes van Glass geschreven en is heel toegankelijk, zodat de lange duur geen bezwaar is en menig fragment heel memorabel is. Meteen het begin met een versterkte lage basmelodie die de filmaankondiging begeleidt, is al raak.

Inventiviteit is verder troef, bijvoorbeeld het gemengde jammerkoor in Vessels dat eerste lyrisch a cappella klinkt en vervolgens wordt begeleid door bonzende instrumenten. Het logenstraft de opvatting dat Glass vooral een rigide muziekmechanicus is.

Het veelzijdig bezette ensemble speelt haast verbluffend gedisciplineerd en grote toewijding. Daarmee wordt de over het geheel sombere sfeer van het werk op serieuze wijze raak getroffen.

Het gebruik van een groot bezet instrumentaal ensemble, in combinatie me de zang van het Western Wind vocaal ensemble en elektronische instrumenten zorgt voor een rijk kleurengamma dat gaat van warm klinkende menselijke stemmen tot high-tec pulserende synthesizers. Op de opname valt weinig aan te merken.

14 augustus 2016 is Philip Glass met zijn ensemble te zien en te horen op het Lowland’s Festival, podium Bravo en 19 augustus is daarvan een herhaling in de Amsterdamse Heineken Music Hall. Maar eigenlijk moet men natuurlijk die film zelf zien…..