CD Recensies

GLINKA: PIANOVARIATIES

Glinka: Piano Variaties; Variaties over Alyabyevs De Nachtegaal in e G. Vi 135; Nocturne in Es G. Vi 62; Variaties over het Russische lied ‘In de vriendelijke valeien’ in a; La séparation; Een groet aan mijn vaderland; Variaties in F over een oorspronkelijk thema; Variaties in C over een thema uit Bellini’s ‘I Capuletti e i Montecchi’. Ton Nu Nguyet Minh. Capriccio C 5285 (73’). 2015

 

De bekendheid van Mikhail Glinka – de vader van de Russische muziek – berust vooral op zijn opera’s Russlan en Ludmilla en Een leven voor de tsaar; in wat mindere mate ook op een handjevol orkestwerken. In de schaduw daarvan staan het Grand sextet en het Trio pathétique, maar de pianowerken zijn nagenoeg onbekend. Grootschalige werken als sonates schreef hij niet. Daarentegen veel dansmuziek – Mazurka’s, Polonaises – en een aantal karakterstukken en de nodige variatiewerken.

In de jaren negentig liet Victor Ryabchikov daarvan het nodige horen (BIS CD 979/981) en nu komt de in Duitsland wonende en werkende pianiste Ton Nu Nguyet Minh met een selectie van deze pianowerken, waarbij het accent ligt op de variatiewerken waarin nog iets te herkennen valt van wat Glinka aan briljante stijl opdeed als leerling van John Field.

De uitvoeringen klinken heel direct met een aantal duidelijke karaktertrekken en een royale afwisseling van toonkleuren.