CD Recensies

GALUPPI: CONCERTI A QUATTRO NR. 1-7

Galuppi: Concerti a quattro nr. 1 in g, 2 in G, 3 in D, 4 in c, 5 in Es, 6 in Bes, 7 in A. Ensemble StilModerno. Brilliant Classics 94648 (60’24”). 2014

 

Baldassare Galuppi (1706-1785) had de bijnaam Il Buranello naar zijn geboorteplaats Burano aan de Venetiaanse lagune. In Engeland herinnert men hem dankzij een sonnet van Robert Browning. Galuppi was niet alleen werkzaam aan de San Marco, maar ook in St. Petersburg aan het hof van Catharina de Grote en Londen.

Een halve eeuw geleden was dit typisch repertoire voor I Musici dat zich op een Philips lp nog wel heeft beziggehouden met Galuppi. Het is misschien logisch dat deze werken door een strijkorkest worden gespeeld, maar er is niets tegen de kleine bezetting van strijkkwartet plus orgel die hier van toepassing is.

Opera en gewijde muziek waren de terreinen waarop de componist zich het liefst bewoog, maar zijn instrumentale werken zijn ook niet te versmaden. 

Lang bestond het materiaal van deze concerti uit rond 1740 – wat vrij laat is voor het genre - zich slechts in manuscriptvorm van de partijen in de Biblioteca Estense in Modena en pas in de jaren zestig van de vorige eeuw verscheen het in druk.

In 2006 verscheen dit zevental werken reeds in een opname van ensemble Il Falcone (Dynamic  CDS 519) maar StilModerno intoneert en nuanceert beter in mooi heldere vertolkingen met mooi expressieve langzame delen, pittige snelle dito’s en het adagio uit eerste concert als hoogtepunt.