GIGOUT: ORGELWERKEN
CD Recensies - G

Gigout: Uit Pieces nouvelles nr. 1-100 nr. 41, 33, 49, 53, 75,; Rapsodie sur des airs populaires de Canada; Intermezzo in C; ‘Marche rustique’, ‘Lied; ‘Marche de fête’ uit de Orgelsuite. Gerard Brooks. Priory  PRCD 765 (77’20”). 2004

 

De voorlopig enige die zich op cd om de complete orgelwerken van Eugène Gigout (1844-1925) heeft bekommerd, is de Engelse organist Gerard Brooks. Gigout was leerling en medewerker van Saint-Saëns en had ook te maken met Franck en Fauré. Hij richtte zich als componist volkomen op het orgel en werd in 1863 organist van de Parijse St.  Augustin. Hij schijnt heel goed te hebben kunnen improviseren. 

Gerald Brooks heeft de volledige orgelwerken van Gigout opgenomen, dit is deel 5 daarvan. Dat hij hiervoor het Cavaillé Coll orgel van de kathedraal in Perpignan uitkoos, was een voor deze werken goed besluit. Dat orgel mag dan wat minder geschikt zijn voor solostemmen, het klinkt prachtig in de gemengde. Het volle werk klinkt warm en robuust.

Brooks speelt met veel gevoel voor kleur en veel virtuositeit hoeft daar niet aan te pas te komen. Ook de emotionele overdaad die veel orgelwerken van Liszt, Vierne en Widor kenmerkt, is vreemd aan Gigout en ipso facto ook aan Brooks. Vandaar een geslaagd stel uitvoeringen dat naar de overige cd’s uit de reeks smaakt.