CD Recensies

GURECKY: CELLOCONCERTEN; VIOOLCONCERT

Gurecký: Celloconcerten in a D-WD. 573, in G D-WD. 574, in F D-WD. 577 en in D D-WD. 575; 

Vioolconcert in D; Cernohorský: Fuga in a. Kinga Gáborjáni (vc) en Rodolfo Richter (v) met The Harmonious society of Tickle-Fickle gentlemen. Chandos CHAN 0816 (73’24”). 2012

 

Vivaldi en de gevolgen. Doordat hij voor virtuoze instrumentalisten geschreven werken opdroeg aan graaf Morzin bracht hij een muziekbeweging in Oost Europa op gang. Dat droeg bij tot de nodige composities, bijvoorbeeld uit Tsjecho Slowakije waar Josef Antonín Guretzký (1709-1769) en Bohuslav Matej Cernohorský (1684-1742) zich manifesteerden. Guretzký werkte niet alleen in Praag maar ook over de grens in Beieren en Dresden.

Lang bleven zijn werken onbekend omdat ze zich in een privéverzameling bevonden. Op internet staat een interessante verhandeling ‘The reconstruction of missing parts in the cello concertos by J.A. Gurecký van Petr Hamouz met research coach Inês de Avena Braga en bijdragen van Lucia Swarts en Jaap ter Linden uit 2014. Daarbij gaat het om de hier niet aanwezige concerten 576 en 578 en is (in het Engels) meer biografisch materiaal te vinden.

Hij werkte geheel in de stijl uit die periode en de vier celloconcertjes plus het vioolconcert uit de jaren 1730 zijn appetijtelijke kost. Ze vormen  als cd premières ook een leuke uitbreiding van het barokke concertante repertoire. Als intermezzo klinkt een fuga voor klavecimbel van Cernohorský. 

The Harmonious society of Tickle-Fickle gentlemen bestaat uit Rodolfo Richter (v), Ben Samsom (v), Jim O’Toole (va), Kinga Gáborjáni (vc) Robert Rawson (cb) en David Wright (kl).

Samen zorgen ze in deze kleine bezetting voor heel levendige, stijlvolle vertolkingen.