CD Recensies

GRANADOS: VALSES POÉTICOS; ESCENAS ROMANTICAS E.A., CANTOS

Granados: Valses poéticos; Capricho español; Escenas romanticas nr. 1-6; Estudio; ‘Quejas o la Maja y el Ruiseñor’ uit Goyescas; Allegro de concierto. Maria Luisa Cantos. MDG MDG 904-2003-6 (65’44”). 2016

 

Enrique Granados was een van de belangrijkste Spaanse componisten. Net als Albéniz was hij eveneens een voortreffelijke pianist en is zijn pianomuziek befaamd vanwege het uitgesproken Spaanse karakter.

Toen hij tegen het einde van W.O. I in het Kanaal omkwam op reis naar de V.S. gingen met hem veel manuscripten verloren. Maar uit wat restte, putte Maria Luisa Cantos met vermijding van de Goyescas op het bekendste item daaruit na mooi materiaal voor een ruim een uur durend recital van Maria Luisa Cantos.

Deze toont zich daarmee een waardige opvolgster van Alicia de Larrocha (RCA 74321-84610-2, 2 cd’s). Haar rubato klinkt ingetoomd, maar de diverse Escenas romanticas met diverse stijlvormen klinken niet alleen met veel affectie en warmte, maar ook mrt allure en gezag. Het hele programma heeft iets aristocratisch dat de muziek goed past. Begonnen wordt met de Valses poéticos die eigenlijk een ideale toegift hadden gevormd.