CD Recensies

GRANADOS: KAMERMUZIEK MET PIANO

Granados: Kamermuziek met piano. Pianotrio op. 50; Madrigaal voor cello en piano; Danza galiega voor cello en piano; Trova; Romance voor viool en piano; Preludes voor viool en piano nr. 1-3; Vioolsonate. Trio Rodin, Esther Garcia (vc), Jorge Mengotti (p), Carles Puig (v). Aevea AE 16013 (72’25”). 2013

 

Algemeen bekend werd Granados met zijn meesterwerk voor piano, Goyescas uit 1911. Minder bekend is dat hij ook een tiental opera’s schreef naast orkestwerken, kamermuziek en liederen. Het meeste daarvan is zeker in het buitenland buiten het zicht geraakt, maar het isd goed om hier kennis te maken met iets van die kamermuziek.

Het programma bevat als kern het Pianotrio uit 1895, een stevig vierdelig werk in laatromantische stijl, ongeveer halverwege Brahms en Fauré zonder sporen van een Spaans karakter. De snelle delen klinken energiek, het langzame deel is een en al lyriek.

Van dit werk bestonden eerdere opnamen van het Beaux Arts trio (Philips 446.684-2), het Salzburgs Pianotrio (CPO 999.365-2) en het LOM trio (Naxos 8.572262, samen met het Pianokwintet), maar een uitvoering door heel goede Spaanse musici die dit idioom in hun genen hebben, blijkt van voordeel.

Voor de rest van het recital splitst het Rodin trio zich in duo’s voor een stel werken voor cello en piano en drie voor viool en piano. De Romanza is een eenvoudig liedachtig werk met mooie modulaties. De drie Preludes zijn kort en bondig en de Vioolsonate is natuurlijk substantiëler. Het werk was onaf totdat de mensen van het Rodin trio in het archief van het Museu de la Música in Barcelona het tweede deel terugvonden, zodat hier voor het eerst het hele werk op cd verschijnt, weliswaar slechts twee meer delen in torsovorm. Herinneringen worden gewekt aan de sonate van Franck.

Bij de korte cellostukken gaat het om bewerkingen van andere composities. Zo komt het zangerige Madrigaal uit een geplande liederencyclus, de Galisische Danza gallega uit Elisenda voor kamerorkest en is Trova gebaseerd op een verhaal over een troubadour.

Best aardige muziek die in uitstekende handen is bij de drie leden van het Rodin trio die de muziek met hart en ziel voordragen. De strijkers hebben een mooi warme, lenige toon, de pianist beschikt over veel vingervaardigheid.

Al met al is gezorgd voor een fijne verrijking van de Granados discografie.