CD Recensies

GIULIANI, G.F.: NOCTURNES

Giuliani, G.F.: Nocturnes voor klarinet en harp nr. 1-12. Luigi Magistrelli (kl) en Elena Gorna (hrp.). Brilliant Classics 95541 (65’56”). 2016

 

Uit Livorno kwam de onbekende componist en violist Giovanni Francesco Giuliani (1760-1820) die bij Nardini studeerde en een bescheiden oeuvre aan kamermuziek en muziekdramatische werken op zijn naam bracht. Blijkens deze twaalf nocturnes schreef hij in een aangename galante stijl.

Wikipedia bevat aardig wat meer info over deze componist in het Italiaans. Hij heeft ook drie klavecimbelconcerten, een mandolineconcert (Anna Torge, Ars ARS 3909-2), een stel mandolinekwartetten (ensemble Baschenis, Concerto CD 2059), zes Duetti notturni (Trio Arpa Cantabile, ARS 38.455) en een aantal vioolsonates en zes strijkkwartetten gecomponeerd. 

Gezien het aangename, probleemloze karakter van zijn muziek, loont een kennismaking met deze componist die nooit zo beroemd werd als zijn naam- en tijdgenoot Mauro Giuliani (1781-1829) best.

De innemende, mooi afgewerkte verklankingen van Luigi Magistrelli en Elena Gorna leveren daarvoor een mooie bijdrage. De laatste tijd zijn in deze rubriek nogal wat duo’s voor harp met onverwachte instrumenten voorbijgekomen. Dit is een aardige met nu eens de klarinet in een prominente rol.