CD Recensies

GOEBAIDULINA: ZONNELIED, HET; MUZIEK VOOR FLUIT, STRIJKERS EN SLAGWERK

Goebaidulina: Het zonnelied; Muziek voor fluit, strijkers en slagwerk. Resp. Mstislav Rostropovich (vc), Simon Carrington, Neil Percy en Joyn Alley (slagw) met London voices o.l.v. Ryusuke Numajiri en Emanuel Pahud (fl) en de drie genoemde slagwerkers met het Londens symfonie orkest o.l.v. Mstislav Rostropovich.  EMI 557.153-2 (75’41”). 1999, 2001

 

Voor de oorsprong van Het zonnelied moeten we terug naar de straatarme Franciscus van Assisi die schreef dat hij rijk was van de zon, de maan, de sterren, de lucht, de wind, het water, het vuur, de aarde, de bloemen, het gras en zelfs de dood.

Het uitbundige lied werd heel extravagant uitgewerkt in de opera Saint François d’Assise van Messiaen ( 

Overeenkomstig de zeer sobere status van Franciscus pakt Sofia Goebaidulina in 1997 dit negentiendelige Canticle of the sun aan. Ze schreef het werk voor de zeventigste verjaardag van de meestal zonnige Rostropovich en - op de achtergrond - ter herinnering aan haar overleden dochter.

Rostropovich die met drie solistische slagwerkers, kamerkoor en orkest was uiteraard degene die de cd première verzorgde. De pech is nu juist, dat deze cellist in zijn spel zelden te betrappen is op soberheid; zijn uitbundigheid maakte deel uit van zijn persoonlijkheid. 

Na hem maakten ook Nicolas Altstädt (ECM 476.466-2), Wispelwey (Channel Classics CCS SA 20904), Geringas (Chandos CHAN 10106) en Ivan Monighetti (BIS SACD 2276) opnamen van dit Zonnelied; vooral de versie van Altstädt lijkt conform de intenties van de componiste.

De driedelige Muziek voor fluit, strijkorkest en slagwerk is uit 1994 en werd geschreven voor Emmanuel Pahud die het hier heel knap en toegewijd speelt.