CD Recensies

GABRIELI, D.: SAN SIGISMONDO, RE DI BORGOGNA

Gabrieli, D.: San Sigismondo, re di Borgogna. Elena Biscuola (ms., Sigismondo), Laura Antonaz (s., Inomachia), Patrizia Vaccari (s., Gondemaro), Fabio Furnari (t., Duce) Andrea Favari (bs., Clodomiro) met Ensemble Les nations o.l.v. Maria Luisa Baldassari. Tactus TC 65070-2 (60’58”). 2007

 

De in Bologna geboren Domenico Gabrieli (1659-1690) was niet verwant met zijn beroemdere naamgenoten uit Venetië en was een virtuoze cellist, die uiteraard enige werken voor zijn eigen instrument schreef, maar meer bekendheid genoot met zijn talrijker opera’s en oratoria.

San Sigismondo, re di Borgogna op een libretto van Bernardoni was het eerste oratorium uit 1687. Onderwerp van dit oratorium is Sigismund was van 518 tot 524 koning van Bourgondië en bewerkstelligde dat zijn volk overging van het ariaanse christendom naar het katholicisme en werd daarom als heilige vereerd.

In 35 muziekfragmenten wordt dat hier door een viertal dramatis personae bezongen. Dat gebeurt op een geanimeerde, stijlvolle manier die zeer het aanhoren waard is.