CD Recensies

GENZMER: PIANOCONCERT NR. 1, CELLOCONCERT; TROMBONECONCERT

Genzmer: Pianoconcert nr. 1 GEWV 157; Celloconcert GEWV. 159; Tromboneconcert GWV. 154. Oliver Triendl (p), Patrick Demenga (vc) en Jörgen van Rijen (trb) met het Omroeporkest Berlijn o.l.v. Ariane Matiakh. Capriccio C 5330 (70’15”). 2017

 

De Duitse componist Harald Genzmer, leerling van Hndemith (1909-2007) grossierde in concerten voor diverse solo-instrumenten (fluit, harp, gitaren, hoorns, klarinet, orgel, piano, piano en slagwerk, 2 piano’s, piano en trompet, 4 saxofoons, slagwerk, trautonium). Daar bestaan allemaal opnamen van. Maar het Pianoconcert nr. 1 uit 1942, het Celloconcert uit 1950 en het Tromboneconcert uit 1999 ontbraken nog op die lijst en krijgen hier dus hun vermoedelijke cd première. In 2007 maakte Thorofon een cd album met tien cd’s ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van deze componist (CTH 2553) met ruim elf uur van zijn muziek. 

Het muzikale credo van Genzmer was dat zijn muziek ‘aantrekkelijk moet zijn voor uitvoerenden omdat het goed praktisch uitvoerbaar is en voor luisteraard omdat deze begrijpelijk is’. Hij gaf zich niet over aan experimenten of nieuwlichterij maar hield vast aan een melodische traditie. Niet zelden vonden vrij traditionele melodieën hun weg in zijn composities.

Een veraangenamende omstandigheid is dat hij soms ook gevoel voor humor toont en niet bang is om romantisch te doen.

Pianist Oliver Triendl is vertrouwd met Genzmers werden voor piano. Hij nam onder meer de Suite Cellosonates plus de Contrabassonates (Thorofon CTH 2529) en de Pianosonate nr. 5, Pianosonatine en de tien Préludes op (Thorofon CTH 2329).

Verrassender is het om Jörgen van Rijen in het Tromboneconcert uit 1999 te horen. Een betere solist had men nauwelijks ter beschikking.

Ook cellist Patrick Demenga speelt, net als zijn beide collega’s in hun aandeel,  het Celloconcert of hij er jaren mee vertrouwd is en er vurig in gelooft. Het orkest zotgt voor een goed sluitende begeleiding onder Ariana Matiakh.

Zo kwam een fijne, nuttige aanvulling van de Genzmer discografie tot stand.