CD Recensies

GABRIELLI, D.: CELLOSONATES

Gabrielli, D.: Sonates voor cello en b.c. in G, A en G (versie 2); Canon voor 2 celli; Ricercares nr. 1 in g, 2 in a, 3 in D, 4 in Es, 5 in C, 6 in G,7 in d; Scarlatti, A.: Sonates voor cello en b.c. nr. 1 in d, 2 in c, 3 in C. Guadalupe López-Íñiguez (vc), Markku Luolajan-Mikkola (vc), Olli Hyyrynen (git, aartsluit), Lauri Honkavirta (kl). Alba ABCD 412 (74’54”). 2017

 

Wat doorgaat voor de volledige cellowerken van de Bolognese componist/cellist Domenico Gabrielli (ca. 1659-1690) en zijn    Napolitaanse tijdgenoot Alessandro Scarlatti (1660-1725) is door  de Spaanse barokcelliste, die in Finland musicologisch onderzoek verricht, met plaatselijke collega’s hier keurig vastgelegd.

Zij is een echte barokspecialiste, verdiepte zich in de ontstaansgeschiedenis van de werken, beschikt over een prachtig warm klinkend instrument met een heel sonoor laagste register, laat erg mooie  horen en weet verschil te maken tussen de bondige Gabrielli en de eerder uitweidende Scarlatti, die ze volgens de in Napels geldende gewoonte al in de stemming a1 = 440Hz speelt. Met haar al even bekwame partners zorgt ze voor nieuwe, onbekende juweeltjes van Italiaanse barok met nu eens niet de viool, maar de cello als middelpunt.