CD Recensies

GLINKA: LIEDEREN

Ginka: Liederen. Canzonetta italiane ‘Alla certra’; Pur nel sonno; Mio ben ricordati; O Dafni che di quest’anima; Mi sento il cor traffigere; Ik herinner me een betoverend moment; Vertel me waarom; De arme zanger; ‘De leeuwerik’ uit Afscheid van St.Petersburg; Het vuur van verlangen; Ik ben blij om met jou te zijn; Ik ben hier, Inezilla; Venetiaanse nacht; Zachte herfstnacht, O jij zwarte nacht; De nachtelijke inspectie; Zeg niet dat het je hart bezeert; Twijfel; Bekentenis; De overwinnaar; Mary; Verleid me niet onnodig. Julia en Elena Sukmanova. Hännsler HC 17068 (58’55”). 2017

 

Mikhail Glinka (1804-1857), de ‘vader van de Russische muziek’ genaamd was de de eerste Russische componist die internationaal erkenning vond. Hij overleed op vrij jonge leeftijd in Berlijn, maar liet heel wat composities in allerlei vormen van opera via orkestwerken kamermuziek, pianowerken tot liederen na. 

22 van zijn liederen worden hier voorgesteld. Ze behoren tot het voor huiselijk musiceren bestemde, vrij pretentieloze genre. Julia Sukmanova en haar perceptieve zus Elena weten heel goed raad met deze in wezen vrij simpele, maar best eisen aan de zanger stellende liederen, vooral aan die welke eenvoudig van stijl en met direct aanprekende gevoelens zijn. Het gaat meest op echt Russisch materiaal, vaak op tekst van Poesjkin, maar incidenteel ook van Nestor Kukolni, zoals het elegante ’Afscheid van St. Petersburg’ en ht recital begint me mooie Italiaanse liederen.

Er valt hier veel te genieten, zowel van de liederen zelf als van hun vertolking. Wie meer, andere liederen van Glinka wil horen, kan terecht bij de alt Lina Mkrtchian en Evgheny Talisman (Opus 111 OPS 30-227) en bij bariton Sergei Leiferkus en Semion Skigin (Conifer 75605-51264-2).