CD Recensies

GERSHWIN: PIANOCONCERT; RHAPSODY IN BLUE E.A., GERSTEIN

Gershwin: Pianoconcert in F; Rhapsody in blue; ‘Summertime’ uit Porgy and bess; Gershwin/Wild: Virtuoze études naar Gershwin ‘Embraceable you’, ‘I got rhythm’, ‘Somebody loves me’; Levant: Blame it on my youth. Kirill Gerstein, Storm Large (vocals), Gary Burton (vibrafoon) met het St. Louis symfonie orkest o.l.v. David Robertson. Myrios MYR 022 (73’45”). 2017  

 

De pianistische veelzijdigheid van de in het Russische Voronetz geboren Amerikaan Kirill Gerstein kent haast geen grenzen. Hij begon als autodidact die blijkbaar proefde van alles wat binnen zijn bereik kwam. Op 14-jarige leeftijd ging hij in Boston jazz piano studeren en tot zijn mentors behoorde vibrafonist Gary Burton die op deze cd een kort optreden heeft.

Maar je kunt niet zon gek bedenken, ook op ‘klassiek’ gebied manifesteert hij zich als solist, begeleider en kamermusicus in werken van Bach, Schubert, Schumann, Brahms, Franck, Liszt, Tchaikovsky, Scriabin, Prokofiev, Poulenc en Clarke.

Maar op deze uitgave toont hij het duidelijkst zijn jazz achtergrond in al hun vloeiende en blijkbaar moeiteloze verscheidenheid. Gershwins Rhapsody in blue speelt hij met een extra dosis koper in het orkest, in een vet arrangement van de jazzversie van Ferde Grofé.

Aan die Gershwin hoofdschotel voegt de pianist nog wat lekkere hapjes van deze componist, bezien door de bril van Oscar Levant toe. Hij doet dit alles op onnavolgbaar stijlvolle en trefzekere manier, daarmee zorgend voor een van de mooiste Gershwin cd sinds tijden.