CD Recensies

GOLDSCHMIDT: BEATRICE CENCI

Goldschmidt: Beatrice Cenci; 4 Liederen. Simon Estes (Francesco), Della Jones, Roberta Alexander (Beatrice) e.a. met het Berlijns Omroepkoor en het Duits Symfonie orkest Berlijn o.l.v. Lothar Zagrosek  c.q. Iris Vermillion (s) en Berthold Goldschmidt (p). Sony S2K 66836 (2 cd’s, 2u. 00’43”). 1994

 

Opera’s waarin moorden voorkomen zijn er talrijk, maar wanneer het om een vadermoord gaat, behoren ze tot de uitzonderingen. Dat is bijvoorbeeld het geval met de opera Beatrice Cenci die Werner Goldschmidt (1903-1996) in 1949 componeerde, maar die pas in 1988 in concertante vorm in première ging.

Het aangrijpende werk gaat over het tragische levensverhaal van de dochter van de zestiende eeuwse tirannieke Italiaanse graaf Francesco Francesco Cenci die ten einde raad door zijn dochter om zeep werd geholpen. Het werk is gebaseerd op het tragische toneelstuk in vijf aktes The Cenci van de Engelse auteur Percy Bysshe Shelley (1792-1822). Martin Esslin bezorgde hiervan het libretto.

Op het toneel verscheen de opera pas in 1994 in Berlijn, waarvan de oude componist zelf nog de leiding had. Glansrollen waren weggelegd voor Roberta Alexander als Beatrice en Della Jones als Cenci’s tweede echtgenote Lucrezia.

Er was nog ruimte over voor vier door Iris Vermillion bijzonder fraai gezongen liederen, met de componist zelf als waardevolle begeleider.