CD Recensies

GETTY: KOORWERKEN

Getty: The old man in the night; The old man in the morning; Ballet russe;   Shenandoah; There was  a naughty boy; Those who love the most; Beauty come dancing; For a dead lady; The destruction of Sennacherib; Cynara; La belle dame sans merci. Groot omroepkoor en Radio filharmonisch orkest o.l.v. James Gaffigan. Pentatone PTC 5186-717 (57’08”).2017

 

De in 1933 geboren Gordon Getty is een zoon van de billionair Paul Getty  die besloot ‘in de muziek te gaan’ en van zichzelf zegt dat hij eigenlijk nog typisch voor twee derde van de negentiende eeuw is. Hij is wars van het experiment en schrijft gewoon heel melodieuze en dus makkelijk toegankelijke muziek.

In Baarn ontfermde de programmaleiding van Pentatone zich duidelijk voor hem en legde eerder al verschillende werken van hem vast: Joan and the bells over Jeanne d’Arc (Pentatone PTC 5186-017), een zestal orkestwerken (Pentatone PTC 5186-356) en de op Oscar Wilde gebaseerde opera The Canterbury ghost (Pentatone PTC 5186-541). 

Ditmaal gaat het om een stel mooie koorwerken met titels die de weg naar de inhoud wijzen. Het programma wordt gepresenteerd als ‘een ode aan de liefde en de dans’ en in de composities zijn gedichten van schrijvers als Keats, Byron, Masefield, Teasdale, Arlington, Robinson en Dowson met een laat negentiende eeuwse herkomst verwerkt.

James Gaffigan en zijn Hilversumse ensembles zetten zich volledig is om deze vaak in Europa in première gegane werken het volle pond te geven.