CD Recensies

GOLDBERG: KLAVECIMBELCONCERTEN, RATKOWSKA

Goldberg: Klavecimbelconcerten in d en Es. Alina Ratkowska met het Goldberg barokorkest. MDG MDG 901-2061-6 (61’48”). 2017

 

Bach beschouwde de jonge Johann Gottlieb Goldberg wiens naam later onverbrekelijk verbonden raakte aan zijn Goldbergvariaties als een van zijn beste leerlingen. Maar deze Goldberg componeerde ook en schreef onder meer twee royaal geproportioneerde Klavecimbelconcerten met virtuositeit vragende solopartijen in de hoekdelen en lyrische expressie in de langzame delen. Beide kwaliteiten biedt de Poolse klaveciniste Alina Ratkowska, maar het is vooral de zangerige aanpak in de langzame delen die treft naast de getoonde bravoure in de vlotte muziek. Ze krijgt ook een ideale ‘oude muziek’ begeleiding van haar voor het Goldberg Festival in Dantzig opgerichte ensemble.

Fijn dat MDG in aflevering nr. 5 uit de reeks Musica Baltica nog een keer  terugkomt met dit tweetal klavecimbelconcerten dat het in 1986 al eens in omgekeerde volgorde opnam met Waldemar Döbling en de Sofia solisten (MDG MDG 601-0250-2).

Wat aan de nieuwe opname opvalt, is niet alleen dat Alina Ratkowska wat snellere tempi kiest, maar ook dat de muziek ‘barokker’ klinkt. Geen twijfel dat de nieuwe uitgave te presseren is.