CD Recensies

GIPPS: SYMFONISCHE EERKEN

Gipps: Symfonieën nr. 2 op. 30 en 4 op. 61; Knight in armour op. 8; Song for orchestra op. 33. BBC Nationaal Wales orkest o.l.v. Rumon Gamba. Chandos CHAN 20078 (69’20”). 2018

 

In haar tal van rollen en functies - componiste van zeventig werken, waaronder vijf symfonieën, hoboïste, dirigent, docente, impresario - moet Ruth Gipps (1921-1999) een opmerkelijk iemand zijn geweest van wie we buiten Albion weinig hebben gehoord.

Haar stijl is vrij eigen en past noch goed in het kader van de post-romantische gloed, noch in de cerebrale of atonale wereld. W.O. II moet zeker van invloed op haar zijn geweest, wat blijkt uit de emotionele kanten van de ééndelige Symfonie nr. 2 (1945), de vierdelige nr. 4 (1972) en het symfonisch gedicht Knight in armour dat in 1942 tijdens de Proms in Londen in première ging. Overeenkomstig de titel klinkt de Song for orchestra (1948) heel melodieus.

Het idioom waarin Gipps schrijft ligt aangenaam in het gehoor en Ramon Gamba die eerder al pleidooien hield voor onbekende solisten doet er alles aan om deze composities zo mooi mogelijk weer te geven.

Fijn zou zijn om ook eens een paar van de vele concertante werken (voor klarinet, altviool, hobo, viool, piano, hoorn, contrafagot), kamermuziek en pianowerken te horen.