GNATTALI: FLOR DA NOITE
CD Recensies - G

Gnattali: Flor da noite. ‘Aria’ uit Suite Antiga; Flor da noite; Poema; Canhoto; Negaceando; Vioolsonate; Violino; Perfumosa; Una rosa para o Pixinguinha; Maneirando; Pretenciosa; Villa-Lobos: Improviso nr. 7 W 96; O canto do cisne negro W 123. Floor Braam en Luis Rabello. Challenge CC 72805 (48’29”). 2018 

De Braziliaan Radamés Gnattali (1906 - 1988) moet een veelzijdig man zijn geweest. Niet alleen componeerde hij lichte zowel als klassieke muziek, hij was ook dirigent, pianist, orkestrator en arrangeur.

Op klassiek gebied begon hij in neoromantische stijl, maar verwerkte hij wel invloeden van de volksmuziek en de jazz die geleidelijk een steeds jazzier karakter kregen. In Nederland zijn weinig opnamen van zijn werk voorhanden zodat hij een grote onbekende bleef. Ik vond alleen twee opnamen van gitarist Franz Halász met werken voor sologitaar, gitaar en piano, solopiano, plus gitaar en cello met pianiste Débora Halász en cellist Wen-Sinn Yang (BIS SACD 2086) en vier Gitaarconcertino’s door Marco Salcito met het Sinfonca Abruzzese orkest onder Marcello Bufalini (Brilliant Classics 95491).

Onder de titel Flor da noite maakten Floor Braam en Luis Rabello een opname van een aantal van zijn korte duo- en pianosolowerken. Die titel slaat op de nachtblom die de componist buiten op straat in Salvador de Bahia hoorde zingen en de eveneens Braziliaanse pianist van deze opname wilde niets liever dan zijn landgenoot voor een breder publiek toegankelijk te maken. 

Het definitief tot stand komen van het Nederlands/Braziliaanse project lukte niet zonder slag of stoot, maar is gelukkig nu wel een tastbaar, goedklinkend feit waaruit de inzet van het duo duidelijk blijkt. Aanvullend zijn nog een paar, eveneens niet zo bekende werken van Villa-Lobos vastgelegd.

Dat alles verdient, net als de componist Gnattali, daarmee zeker de aandacht.