CD Recensies

GOUVY: DIVERSE WERKEN

Gouvy: Sinfonietta in D op. 80; Fantaisie pastorale voor viool en orkest; Cantate La religieuse; Pianoserenades nr. 2, 5, 11, 14 en 15’; Ouvertures Le giaour, Jeanne d’Arc op. 13, Le festival op. 14; Strijkkwartetten nr. 2 in a op. 56/2, nr. 5 in c op. 68; Pianotrio nr. 4 in F op. 22. Resp. Luiks filharmonisch orkest o.l.v. Christian Arming, Tedi Papavrami (v), Clémentine Margaine (ms), Emmanuelle Swiercz (p), Orchestre national de Lorraine o.l.v. Jacques Mercier, Cambine kwartet, Arcadis trio, Parissi kwartet. Ediciones singulares ES 1014 (3 cd’s, 3u., 12’43”). 2013

Als Frans-Duitse componist leefde Louis Théodore Gouvy (1819 - 1898), zoon van een vermogende Franse industriebaron in Lotharingen. Hij nam privélessen in harmonie en contrapunt nam pianoles bij dezelfde leraar als Franck en Alkan, reisde naar Leipzig en Berlijn waar hij Mendelssohn en Clara Schumann hoorde en Liszt en Meyerbeer ontmoette. Terug in Parijs werd hij opgemerkt door Berlioz die hem aanmoedigde.  

Hij begon in 1841 te componeren en verwierf een plek in het Europese muziekleven  en tijdens zijn leven stond vooral zijn kamermuziek in vrij hoog aanzien en hij bracht een vrij omvangrijk oeuvre tot stand met zeven symfonieën, een Sinfonietta, drie Ouvertures, de Fantasie voor viool en orkest, twee octetten, een septet, een pianokwintet, tien strijkkwartetten, vijf pianotrio’s en op pianogebied onder meer 20 Sérénades, een aantal koorwerken, liederen en twee niet succesvolle opera’s.

Wie daarnaar op zoek gaat, vindt best een behoorlijk aantal opnamen met werken van hem. Daaronder is dit een van de aantrekkelijkste omdat een beeld van verschillende genres wordt gegeven.

Het cd label  Ediciones singulares richt zich vooral op vergeten muziek en vergeten componist en Gouvy was iemand die daarvoor duidelijk in aanmerking kwam. In mijn lange leven had ik nog nooit iets van hem gehoord. Misschien paste hij ook noch in de Franse, noch in de Duitse muziekcanon. Veel van zijn werken moeten onuitgevoerd zijn gebleven.

Maar in de jaren 1990 begon het Nationaal orkest van Lorraine zijn orkestwerken uit de voeren en deze hardcover uitgave met drie cd’s en een mooie selectie diverse werken is daarvan de neerslag. Het geeft hem een welverdiend plaatsje in de romantiek als een ‘Franse Mendelssohn’. Muziek die ook de invloeden van Weber vertoont (Byronouverture Le gaiour), van Schumann in de kamermuziekwerken en Chopin in de pianowerken., maar die zijn alle goed geassimileerd in een heldere, expressieve stijl. Deze komt het beste tot zijn recht in beide Strijkkwartetten en de Sérénades.

Alle werken blijken de moeite waard te zijn en gelukkig krijgen ze ook uitvoeringen die zo goed zijn dat ze een aanmoediging vormen om meer van Gouvy te horen. Probeer bijvoorbeeld een de Symfonie nr. 4, de Symphonie brève en de Fantaisie symphonique met Jacques Mercier (CPO 777.382-2) en de cd met Pianosonates en Pianostukken van Yaara Tal en Andreas Groethuysen (Sony SK 53110).