Keiser: Dialogus von der Geburt Christi; Graupner: Magnificat in C. Rastatter Hofkapel o.l.v. Jürgen Ochs. Carus 83.417 (45’00”). 2008
Als tijdgenoten van Handel, Bach en Telemann ondervinden Reinhard Keiser (1647 - 1739) en Christoph Graupner (1683 - 1760) geduchte concurrentie.Maar met hun kerkelijke composities stonden ze in hoog aanzien. Graupner was ook een van de kandidaten om in Leipzig als Thomascantor aan de slag te gaan. Telemann bedankt voor die baan en Graupner maakte in Leipzig in 1722 indruk met zijn Magnificat waarvan dit de cd première is. Maar uiteindelijk verkoos Graupner zijn vaste baan als hofkapelmeester in Darmstadt na een flinke salarisverhoging. Voor Bach was daarmee de weg vrij om in Leipzig geschiedenis te schrijven.
Het Magnicat wordt voorafgegaan door de 25 korte deeltjes van Keisers Kerstoratorium Dialogus von der Geburt Christi uit 1707. Keiser kwam in Leipzig van de Thomasschule maar was in Hamburg naast Telemann actief als componist. Zijn Dialogus straalt vooral mededogen uit maar binnen een strakke structuur biedt hij ook veel plooibarheid, vooral voor de instrumentalisten, maar ook voldoende voor de vocalisten in de aria’s en koren. Een paar mooie momenten zijn de basaria ‘Heller Glanz, von’s Vater’s Licht’, het trio ‘Es klopft noch unsre volle Brust’ en het wiegelied ‘O Jesu parvule’. Troostrijke muziek. Het is trouwens een van de weinige werken van hem die overleven.
De Hofkapel uit Rastatt telt acht zangers, inclusie hun leider, tenor Ochs en er wordt gaaf en elegant gezongen met een helder klinkende, goed geproportioneerde begeleiding. Interessante aanwinst!