CD Recensies

GOUNOD: SYMFONIEËN NR. 1 EN 2, TORTELIER

Gounod: Symfonieën nr. 1 in D en 2 in Es. IJslands symfonie orkest o.l.v. Yan Pascal Tortelier. Chandos CHSA 5231 (61’47”). 2018

Van Charles Gounod wordt vaak gedacht dat hij slechts twee populair geworden werken schreef: de Opera Faust en de Treurars voor een marionet. Maar als symfonicus was en bleef hij nagenoeg onbekend. Maar hij schreef in 1851 ook twee Symfonieën en wie verwacht dat het om werken met een Franse inslag gaat, komt bedrogen uit. Gounod genoot zijn opleiding inDuitsland en Italië ebn bracht later veel tijd door in Engeland.

Zij symfonie nr. 1 heeft iets van een late Mozart met veel charme en gratie eb fraaie inbreng van de houtblazers. Die sfeer wordt even onderbroken door een treurmars aan het begin van het tweede deel (herinner u even Beethovens Eroica).

Symfonie nr. 2 heeft veel weg van Beethovens eerste tweetal, beginnend met een thema als declamatie en met een pittig scherzo.

Van beide werken bestonden al opnamen van Gallois (Naxos 8.557463), Marriner (Philips 462.125-2), Lubbock (ASV CD DCA 981), Nikolitch met het Nederlands kamerorkest (Tacet 214) en Plasson (EMI 763.949-2), maar deze uit Reykjavik klinkt het mooist en bevat meteen ook heel idiomatische uitvoeringen.