CD Recensies

GROSLOT: MATRIX IN PERSIAN BLUE

Groslot: Matrix in Persian blue. Ce lac dur oublié que hante sous le givre…; Le bel aujourd’hui; Matrix in Persian blue. Liesbeth Devos (s), Jan Michiels (p) en het Asasello kwartet. TXT Art TXA 19123 (62’40”). 2018

De in 1951 in Mechelen geboren Belgische componist, pianist en dirigent Robert Groslot die in 1978 als zesde eindigde in het Koningin Elisabeth concours begint dankzij een groeiend aantal opnamen ook buiten eigen land bekendheid te krijgen.

Eerder bracht TYXArt al andere kamermuziek van hem op de markt (TXA 17094, 18113) die hem tonen als een interessante, complexe toondichter.

Ce lac dur oublié que hante sous le givre… is geschreven voor piano en strijkkwartet, dus kennelijk een pianokwintet dat is gebaseerd op het gedicht Le vièrge, le vivace et le bel aujourd’hui van Mallarmé waarin het gaat om herinneringen van een zwaan aan een betoverd meer.

In Le bel aujourd’hui voor sopraan en strijkkwartet vormen opnieuw vier gedichten van Mallarmé het uitgangspunt: ‘Angoisse’, ‘Rêve antique’, ‘Brise marine’ en nog eens ‘Le vièrge, le vivace et le bel aujourd’hui’ en Matrix in Persian blue is tot besluit alleen voor strijkkwartet.

Net als Mallarmé blijkt Groslot een poëtische geest te hebben, maar dan aan muzikale en eigentijds die goed inhoudelijk ingaat op die gegevens. Voor een zuivere verwerking daarvan staan hem de toegewijde zangeres Liesbeth Devos, pianist Jan Michiels en de kwartetleden Rostislav Kozhevnikov en Barbara Streil (v), Justyna Sliwa (va) en Teemu Myöhänen (vc) ter beschikking. Goed verzorgde toelichtingen (alleen jammer dat Mallarmé’s gedichtteksten mankeren) en een goede opnamekwaliteit maken dit project van waarde.